Rett opp for nytt oppkjøpsfond på Kokstad
De ansatte Turnstone farter verden rundt på jakt etter de beste investeringene og har valgt flyplassnabo Telenorbygget som hjemmebase. På under et år har oppkjøpsfondet hentet inn nærmere to milliarder fra investorer i inn- og utland.
– Vi har fått en fantastisk start til tross for utfordrende makroøkonomiske tider. Vi har hentet inn 1,7 mrd. til vårt første fond Turnstone Private Equity Fund I og er i gang med å bygge opp enda et fond med mål om drøyt én mrd. når det er fulltegnet, sier Daniel Rygg.
(se bilder av Telenorbygget og Turnstone nederst).
Han er Managing Partner i Turnstone, en spesialisert kapitalforvalter som ble etablert januar i år. Kort forklart investerer Turnstone i såkalte private equity-fond, som investerer i og aktivt videreutvikler europeiske virksomheter som ikke er børsnotert.
I praksis handler det om å øke markedsverdien på virksomhetene gjennom aktive grep som internasjonalisering, produktutvikling, oppkjøp av mindre bedrifter og effektivisering. Private equity-fond har typisk en tidshorisont for eierskapet på fem år, før de deretter selger et større og bedre selskap til neste eier, eller børsnoterer selskapet. I tillegg til å investere fra starten av, er Turnstone også aktiv innenfor kjøp og salg av andeler i private equity-fond, restrukturering og saminvestering med forvaltere.
– Vi er seks ansatte med mangeårig fartstid i bransjen og som har vært lokalisert på Vestlandet hele tiden. Bergen har en del fordeler når man driver internasjonal investeringsvirksomhet, sier Rygg.
Han trekker frem fagmiljøet ved Norges handelshøyskole og tilgangen på kompetanse derfra som eksempel. I tillegg er det mange avganger fra Bergen lufthavn Flesland og kort vei til London, en europeisk finanshovedstad som de ansatte tilbringer mye tid i.
– Dette gjør at vi kan drive internasjonal investeringsvirksomhet og likevel bo i vår flotte hjemby Bergen, som bidrar til god livskvalitet. Den umiddelbare nærheten til Flesland er blant grunnene til at vi valgte Telenorbygget. Det er også et kjempeflott bygg og maten i kantinen er nesten problematisk god, forteller Rygg.
Telenorbygget har mottatt flere norske og internasjonale utmerkelser. Den kanskje mest høythengende var i 2003 da bygget ble kåret til verdens beste bygg av den internasjonale organisasjonen for eiere av store næringsbygg, Real Estate Union.
– Man får mye kontor for pengene på Kokstad sammenlignet med for eksempel sentrum. I tillegg er det god parkeringsdekning og flere av oss bor i nærheten, sier Rygg.
Telenorbygget eies av Zurhaar AS og huser leietakere som Sarsia, Handelsbanken, Aibel, Gearbulk, Telenor, NAVTOR, Bergen kommune og Baker Hughes. Bygget på totalt 32.000 kvm har fasiliteter som betjent resepsjon, kantine, treningssal, 15 møterom og auditorium.
– Tanken vår er å vokse gradvis i takt med etablering av nye fond. Nå har vi fått flotte kontorlokaler med mulighet for utvidelse i takt med veksten, avslutter Daniel Rygg.