– Hele investeringen var nedbetalt på under to år

27. april 2023 | Aktuelt
Bilde1

Sensorbasert styring lønner seg. West Coast Invest har redusert energibruken i ett av sine bygg med over 40 prosent, noe som betyr at hele investeringen var nedbetalt på under to år. 

– Vi trodde det ville ta mellom fem og seks år, men investeringskostnadene var lave og løsningen har fungert så godt at det hele faktisk var nedbetalt på under to år, sier teknisk sjef hos West Coast Invest, Arild Kallestad.

Gikk døgnet rundt
West Coast Invest er en av Bergens største eiendomsaktører. Selskapets eiendomsportefølje består av både hoteller, butikk- og kontorlokaler og teller til sammen over 280.000 kvadratmeter. Noen av selskapets bygg befinner seg på Kokstad og i et av disse har West Coast Invest nylig kjørt et testprosjekt.

– Bygget, som er på cirka 3000 kvadratmeter, ble bygget tidlig på 2000-tallet. Det er med andre ord ikke så gammelt, men det ble bygget på en tid da strømmen nesten var gratis. Energi var derfor noe av det første vi begynte å kikke på da vi kjøpte bygget, sier Kallestad.

Bygget hadde et lite SD-anlegg, men det viste seg likevel at ventilasjonsanlegget i praksis kjørte for mer eller mindre full maskin døgnet rundt.

– Det var så ille at anlegget faktisk slo ut hovedsikringen i bygget fordi det brukte så mye strøm, sier Kallestad.

Startet med styring
De gjorde umiddelbart noen mindre justeringer og fikk blant annet på plass enkel tidsstyring på anlegget. Dette resulterte i et mer stabilt anlegg, som ikke slo ut sikringene, og et litt lavere strømforbruk. Kallestad var imidlertid ikke fornøyd. Han ville gjøre mer.

– Jeg tok derfor kontakt med Energy Control og Tommy Hagenes som jeg over lengre tid hadde fulgt med stor interesse, sier Kallestad.

Energy Control kom inn og de ble enige om å montere sensorer, slik at de kunne begynne å hente data fra bygget.

– Vi fant byggets hjerterytme og fikk full kontroll på både temperaturer og strømforbruk, sier Kallestad.

En del av løsningen ble å bytte ut viftemotorene i ventilasjonsanlegget med trykkstyrte motorer.

– Disse kan vi nå styre basert på data fra sensorene. Resultatene er helt fantastiske, sier Kallestad.

Til en brøkdel av prisen
På kort tid har tiltakene nemlig ført til at energibruken i bygget har stupt fra 616.000 KWh til 350.000 KWh. I kroner og øre betyr det ifølge Kallestad at de så langt har spart 464.000 kroner på en investering som samlet kostet 365.000 kroner.

– Samlet har vi en temperaturkorrigert besparelse på over 40 prosent sammenlignet med før vi gjorde disse tiltakene. Det er fantastisk, sier Kallestad.

Han forteller at det aktuelle bygget er et typisk eldre bygg, et bygg som de selv har mange av, men som det også finnes veldig mange av rundt omkring i landet.

– De tiltakene vi har gjort her har kostet oss 365.000 kroner og da er utbytting av viftemotorer en betydelig del av kostnadene. Skulle vi gjort som rådgiverne anbefaler oss, ville vi endt opp med en total rehabilitering, hvor hele det tekniske anlegget ville blitt byttet ut. Da snakker vi fort en kostnad på mellom 1,5 og 2 millioner kroner. Vi har her altså klart å redusere strømforbruket med over 40 prosent til en brøkdel av prisen, sier Kallestad.

Han forteller at de nå har konkrete planer om å rulle tilsvarende løsninger ut i en rekke andre bygg i sin portefølje.

– På de eldste byggene våre kan det være at vi går for en total rehabilitering, men vi ser på om dette er teknologi som også kan benyttes i slike tilfeller. Uansett så er trådløs sensorbasert styring en del av fremtiden for våre bygg, sier Kallestad.

 

Aktuelt