Historien om Hansa-flyttingen til Kokstad
En viktig milepæl i Hansas lange og tradisjonsrike historie er flyttingen til Kokstad. Her får du servert hele flyttehistorien om Hansa, som for mange er selve symbolet på området.
Hansa Bryggeri, i dag Hansa Borg, ble opprettet i 1891 da Waldemar Stoud Platou kjøpte det Sembske Bryggeri som hadde drevet bryggerivirksomhet på Kalfaret siden 1849. I 1892 kom den første Hansa Bayer på markedet til 18 øre flasken.
Hansa drev bryggerivirksomhet på Kalfaret i mange tiår og gjennom krigs- og fredstid, men logistikk- og transportutfordringer ble etter hvert en brysom flaskehals. Forholdene på Kalfaret ble rett og slett for trange. I flere omganger forsøkte bedriften å løse problemene ved å omorganisere og effektivisere de eksisterende løsningene. Transportbåndene ble stadig større, det samme ble lastebilene og pålastingsrampene. Gatene og tilførselsveiene var fremdeles like trange, men med stadig større trafikk. Det ble også problematisk å foreta nødvendige ombygginger og omorganisering. Produksjonsutstyret begynte å bli foreldet, og det var vanskelig å fornye det på grunn av plassmangel og nærmest antikvariske lokaliteter. I 1977 måtte bryggeriet gå ut på leiemarkedet og inngå avtale om leie av lokaler på til sammen 2500 kvadratmeter hos Univest på Minde. Det ble senter for 15 salgs- og distribusjonsruter, samt tomflaskehåndtering.
Plassproblemene og lokalitetene ble derfor stadige styresaker utover på 1970-tallet. Til sist ble det klart at man ikke lenger kunne lappe på daværende ordninger. Noe fundamentalt nytt måtte gjøres. Styret drøftet derfor to alternativer. Enten måtte de foreta en total renovering på Kalfaret, eller så måtte de flytte produksjonen til et annet sted, hvor de kunne utforme tidsmessige og funksjonelle lokaliteter. Det måtte i tilfelle være utenfor den gamle bykjernen i Bergen. Til begge alternativene trengtes det mye kapital.
Styret falt ned på at det for å sikre den fremtidige driften ble nødvendig å etablere seg i nye lokaler utenfor bykjernen. De var også enige om at oppbyggingen av et nytt bryggeri med alle dets funksjoner burde skje gradvis. Det gjorde det også lettere å finansiere hele prosjektet. Vedtaket hadde imidlertid ett vilkår: Bedriften måtte finne godt egnede lokaliteter ikke langt fra Bergen sentrum, lokaliteter som var fordelaktige med hensyn til produksjon, distribusjon og lønnsomhet. Resultatgraden, det vil si overskudd i prosent av omsetningen, hadde nemlig falt dramatisk over mange tiår.
Flytting til Kokstad
Etter forhandlinger med det halvkommunale selskapet AS Bergen Tomteselskap kom partene til enighet om at Hansa skulle få kjøpe en tomt på 100 mål på Kokstad. Kjøpesummen ble forhandlet frem til ti millioner kroner. Styret mente at plasseringen var meget god. Tomten lå 16 kilometer fra Bergen sentrum på vei ut mot Bergen Lufthavn Flesland. Området skulle bygges ut til industriområde med tilhørende infrastruktur og ny vei mellom byen og flyplassen. Finansieringsordninger kom på plass. Bedriftsforsamlingen godkjente derfor et kjøp i oktober 1978. Tomten skulle deles opp i tre etter følgende operasjoner: lager og distribusjon, tapperi og produksjon.
Utbyggingen ble delt opp i faser. Fase 1 skulle gi ny distribusjonsterminal. Den skulle inneholde garasjer, verksted, personalbygning, lager og en distribusjonssentral. Tomten ble ikke ferdig for planering før våren 1981. Noe forsinket, 6. oktober året etter, ble terminalen tatt i bruk. Den ble offisielt åpnet 12. november 1982. Mens de gamle lokalitetene bestod av flotte, ærverdige haller, nærmest i festningsstil, så det nye bygget mer ut som en svær firkantet lagerhall til en pris av 52 millioner kroner eller rundt 200 millioner 2015-kroner om en legger Statistisk sentralbyrås byggekostnadsindeks til grunn.
(Artikkelen fortsetter etter bildekarusellen)
Fase 2 av det nye anlegget stod ferdig i 1986. Det innebar at tapperiet ble flyttet til Kokstad. Det fremstod da som et av de mest moderne tapperier i Europa. Flyttingen til nye lokaler ga nye ekspansjonsmuligheter. Bare i løpet av 1986 steg driftsinntektene med nesten 21 prosent. Driftskostnadene økte med knappe 16 prosent. Driftsresultatet forbedret seg med tett på 77 prosent. Året før hadde selskapet oppnådd en ekstraordinær gevinst ved salg av aksjer for nesten 89 millioner kroner. Salget gjaldt en stor aksjepost i Hotel Norge. Beløpet skulle brukes til kapital for det nye anlegget på Kokstad, og økonomidirektør og Hansa-pensjonist Tore Ludvig Olsen fikk i oppdrag å la pengene forrente seg frem til de skulle brukes. Regnskapene viser at det fikk han til i aller høyeste grad. I flere år var finansoverskuddet større enn driftsoverskuddet. Årene 1985 og 1986 utgjorde samlet sett to av de aller beste årene målt i resultatets størrelse i Hansas historie.
Overskuddene friga midler til nye investeringer på Kokstad. Hansa var blitt bryggeri i konstante endringer og forbedringer. Markedsandelen på øl lå på mesteparten av 1980-tallet på 14–15 prosent av samlet salg i hele landet. I tillegg eksporterte konsernet et ikke ubetydelig kvantum av ulike ølsorter. Både øl og mineralvann- og juiceproduksjonen økte betydelig. Størst vekst var det i datterselskapet Hansa Nord på Åndalsnes.
Eksporten førte faktisk til at Hansa fra 1981 prøvde å komme seg inn i det amerikanske mineralvann- og ølmarkedet. Forsøket varte i fire år. På grunn av manglende salg bestemte styret seg i 1985 for å legge ned denne eventyrpregede satsingen. Den neste satsingen ble noe enda mer eventyrlig, som medeier i Airbus fly gjennom kommandittselskap. Hansa kom seg heldigvis ut i tide av den affæren, som førte til den såkalte Airbussaken, der ti deltakere ble saksøkt på grunn av skattemessige uregelmessigheter. Saken førte til at sentralbanksjef Torstein Moland, som hadde interesser i selskapet, måtte trekke seg som sentralbanksjef i 1995 etter bare ett år i sjefsstolen.
Pressemeldingen 7. oktober 1986:
Kokstad II
I anledning av den offisielle åpningen av tapperiet 7. oktober 1986 ble det sendt ut følgende pressemelding. Den dokumenterte alle detaljene i det toppmoderne anlegget. Ordfører Arne Næss hilste på vegne av Bergen kommune.
HANSA – TRADISJON OG KVALITET
I 95 år har A/S Hansa Bryggeri dekket et av menneskenes primære behov – tørsten. Mottoet har hele tiden vært:
HANSA – FOR ENHVER TØRST …
26. oktober i år fyller A/S Hansa Bryggeri 95 år. Jubilanten er slett ikke preget av sin høye alder, men fremstår mer livskraftig enn noensinne. Hansa er en av landets mest ekspansive og moderne produsenter av øl, mineralvann og safter. Dessuten er bryggeriet også landets største, utenom Noragruppen i Oslo.
Jubileumsgaven er da også både gedigen – og historisk. 7. oktober går nemlig flaggene til topps for nok en milepæl i bryggeriets historie: den offisielle åpning av Kokstad 2. Et topp moderne tapperibygg med en total gulvflate på 4.357 m2 – fordelt på 2 etasjer. En betydelig investering, som inklusive maskiner ligger på rundt 95 millioner kroner.
Tappekolonnen, landets største, med en tappekapasitet på hele 72.000 halvflasker øl eller mineralvann i timen, er sågar også den første i sitt slag i Norge. Anlegget er helautomatisert, og tappekolonnen er computerstyrt med kun fem betjeningspunkter. Det betyr at fem personer er tilstrekkelig for å holde produksjonen i gang. Men i praksis er det nødvendig med større bemanning i tapperiet – til forskjellige andre gjøremål.
Rasjonelt og effektivt foregår tanktransporten av øl og saftkonsentrat fra anlegget på Kalfaret til det nye tapperiet på Kokstad. Tre spesialtanker – som hver rommer 20.000 liter øl – er nok for lengst observert underveis. Det samme gjelder tankbilen med saftkonsentrat, nok til 220.000 flasker Hansa brus.
Med Kokstad 2 i full drift vil bryggeriet, i enda større grad enn hittil, kunne tilføre markedet «Hansa for enhver tørst».
Kilde: Hansa Borg Bryggerier
Hansas jubileumsbok «Brygget i regnet i 125 år».
Forfattere OLA H. GRYTTEN – JØRN LEKVE – JO GJERSTAD