Oppfinneren ser lyset på Kokstad: «Kontorlokaler med mye dagslys øker innovasjonsevnen»

26. juni 2024 | Aktuelt, Profiler
Bernt Hellesøe_Unitech

– Dagslys har stor betydning for innovasjon og trivsel. Med kontorer i Telenorbygget har vi alt på plass for å kjøre i ekspressfart innenfor fornybarsektoren.

Det sier Bernt Hellesøe, oppfinneren og industribyggeren som nylig ble tildelt hedersstjerne på «Bergen Walk of Fame» i Nøstegaten for sin samfunnsinnsats gjennom mange tiår.

Som oppfinner ser Hellesøe oftere lyset enn folk flest. Og han vil gjerne at de ansatte skal se mer av lyset. Det er blant hovedgrunnene til at han nå har flyttet hovedkontoret til UNITECH ENERGY Group fra Bergen sentrum til Telenorbygget på Kokstad.

– Studier viser at næringsbygg med mye dagslys kan øke innovasjonsevne, effektivitet og trivsel med opptil 15 prosent, forteller oppfinneren.

Han står bak nærmere 160 patenter som elektriske superkabler til offshore-industrien, løsninger for solcelledrift av akvakulturanlegg til sjøs og en ny type bølgekraftverk.

Fokus på fornybar
UNITECH har historisk sett hatt sterkest fotfeste innenfor olje og gass, men de siste årene dreiet forretningsfokuset mot fornybar. Et par eksempler er kjøp av verdens første flytende vindturbin og kystvaktskipet KV Senja som skal brukes til forskning innenfor flytende havvind.

– Fornybarområdet er i konstant endring. Tankene vi hadde for fem år siden er fullstendig udatert og innovasjonsevne er en forutsetning for å lykkes. Nå jobber vi i et særklasse vakkert kontorbygg med mye dagslys som bidrar til innovasjon, sier Bernt Hellesøe.

– Det er også praktisk og fremtidsrettet å ha tilgang til bybane og buss rett utenfor. Vi opplever også at trivselen blant de rundt 20 ansatte her har økt, legger han til.

Kontorbygg i videreutvikling
Telenorbygget eies av Zurhaar AS og huser leietakere som Handelsbanken, Aibel, Gearbulk, Telenor, Bergen kommune og Baker Hughes. Bygget på totalt 32.000 kvm har fasiliteter som betjent resepsjon, kantine, treningssal, 15 møterom og auditorium (se bilder nederst).

Det ble oppført i 2000 og er betydelig videreutviklet underveis. Det er eksempelvis nylig installert smart solskjerming for 520 av byggets totalt 700 vinduer.

Ifølge eiendomsdirektør Tone Haugland i Zurhaar gikk utleieprosessen med UNITECH veldig fort da de først bestemte seg.

– Vi var på befaring i lokalene 30. januar, kontrakten ble signert i mars og vi klarte å ha lokalene innflyttingsklare til 1. juni, forteller hun.

UNITECH har fått skreddersydd en hel fløyetasje med åpent kontorlandskap, cellekontor, stillerom og møterom.

– I dette prosjektet har både vi og leietaker hatt stort fokus på ombruk i kombinasjon med ny teknologi. Vi har gjenbrukt modulinnredning vi hadde på lager og den flotte eikeparketten er blitt slipt og oljet på nytt, forteller Haugland.

UNITECH har kjøpt pent brukte kontormøbler som supplement til det de hadde fra før.

– Det som er nytt er teknologien. Hele lokalet har fått ny LED-belysning, radiatorene har fått nye og smarte ventiler, i tillegg til at styring av ventilasjon er oppgradert i samarbeid med Energy Control. Samlet gjør dette at UNITECH har fått topp moderne lokaler med lavt energiforbruk, sier Tone Haugland.

Det er fortsatt noe ledig areal i det modulbaserte bygget og nye leietakere kan leie lokaler tilpasset egne behov. Ta kontakt med Zurhaar AS for muligheter og mer informasjon.

Aktuelt